Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré v súčasnosti postihuje veľké množstvo ľudí. Prejavuje sa v rôznych štádiách života a prináša so sebou nepríjemné príznaky. Vedeli ste, že účinná bezlepková diéta nebola vždy primárnym spôsobom liečby? Kedy celiakia vznikla a aké historické míľniky ju sprevádzali?
Neznášanlivosť lepku existovala už na začiatku nášho letopočtu
Keď sa stravovanie prvých ľudí začalo rozširovať o obilniny, domestikované hospodárske zvieratá a pestované plodiny, väčšina organizmov sa dokázala prispôsobiť – niektoré však nie. V histórii ľudstva sa tak prvýkrát objavili určité potravinové citlivosti a neznášanlivosti. V tej dobe celiakia ešte neniesla svoj oficiálny názov. Miestni lekári skúšali množstvo liečebných postupov na nové ochorenie, avšak väčšina z nich nanešťastie nezaberala. Archeologické vykopávky v talianskom meste Cosa ukázali, že celiakia postihovala ľudí už v prvom storočí nášho letopočtu. Išlo o mladú, približne osemnásť ročnú ženu s príznakmi podvýživy, kedy preskúmané vzorky kostí potvrdili prítomnosť génu celiakie.
Táto skutočnosť vyvracia domnelý názor, že dnešná spoločnosť nie je taká odolná ako v minulosti a prejavuje sa u nej viac intolerancií, než kedykoľvek predtým. Celiakia pretrváva vo svete už tisícročia a dokonca ju opisuje aj grécky lekár Aretaeus. Chorobu nazýva „koiliakos“ podľa gréckeho slova „koelia“, čo značí brucho. Opísal ju následne „Ak je žalúdok nedokáže vstrebávať a ak potrava prejde telom nestrávená a surová, nazývame takéto osoby celiakmi.“ Niektorí vedci sa domnievajú, že celiakiou dokonca trpel aj známy filozof Blaise Pascal. Hovorí sa, že celé detstvo ho sprevádzali bolesti brucha, pretrvávajúce až do dospelosti. Neliečené ochorenie neskôr prerástlo do neurologických problémov, migrén až depresií.
Prvé hypotézy na liečenie celiakie
Pred viac ako dvesto rokmi si jeden britský lekár všimol súvislosti medzi ryžou a celiakou. Zistil, že niektorí pacienti zrejme pocítili úľavu od ochorenia, ak svoju stravu zakladali výlučne na ryži. Tento postreh spôsobil jeden z veľkých prevratov v liečbe intolerancii lepku, pretože „ryžová diéta“ sa začala aplikovať ako účinná zbraň v boji proti celiakii. Viacerých odborníkov neskôr napadlo, že konzumácia ryže nemusí byť jediný druh diéty. Vzniklo všeobecné presvedčenie, že riešením je nevyhnutná úprava stravy. Pacienti začali skúšať viacero druhov diét, vrátane holandskej mušľovej, bezpšeničnej, či banánovej diéty.
Skutočnosť, že lepok v obilninách je hlavný spúšťač ochorenia, sa zistilo len pred necelými sedemdesiatimi rokmi. Postupom času lekárska komunita akceptovala spojitosť medzi celiakiou a autoimunitnými ochoreniami, ako je cukrovka prvého typu alebo napríklad psoriáza. Hoci dnešné štúdie potvrdzujú, že intolerancia na lepok je celoživotná záležitosť, existuje niekoľko málo osôb, ktorí sa úplne vyliečili. V tomto prípade platí, že výnimka potvrdzuje pravidlo.
Bezlepková diéta a súčasnosť
Moderná doba každý deň prichádza s novými výdobytkami a spolu s ňou drží krok aj bezlepková strava. Zatiaľ čo ešte prednedávnom bol výber potravín pre celiatikov pomerne náročný, dnes existuje nespočetné množstvo chutných jedál, ktoré síce zo svojho obsahu vylučujú lepok, avšak ich chuť ostáva nezmenená, niekedy aj lepšia. Nadšenci pre taliansku kuchyňu si bez problémov vedia zaobstarať bezlepkové cesto na pizzu, Cornito cestoviny a po príprave ich dochutiť pestrými druh mi omáčok a ďalších ingrediencii.
Do kategórie bezlepkových produktov sa radí aj pečivo slaného a sladkého charakteru, sušienky alebo vopred tepelne upravené jedlá v podobe polotovarov. Ak máte v pláne prechod na bezlepkovú diétu, či už zo zdravotných alebo osobných dôvodov, pri nákupe cez internetovú stránku couponzone.sk si môžete uplatniť zľavový kód, pre cenovo prijateľnejší nákup potravín bez lepku.